VIZITATORI ONLINE

luni, 16 iulie 2012

Prajitura cu gratar

O prajitura simpla cu gem pentru micul dejun si nu numai.
Ingrediente pentru 2 prajituri (diametru 22-24 cm): 3 galbenusuri, 1 ou intreg, 250 grame unt rece de la frigider, 500 grame faina, un praf de sare, 200 grame zahar pudra, un zahar vanilat, gem pentru umplutura.


Daca se respecta cantitatile intocmai nu e nevoie de faina apoi la intindere si coca va avea o elasticitate perfecta.
Intr-un robot de bucatare se pune untul taiat cubulete, rece de la frigider, faina si praful de sare si se mixeaza pana cand compozitia devine nisipoasa ca aspect.


Se pune compozitia astfel obtinuta pe o planseta sau pe masa, se face un cuib in mijloc si se adauga: zaharul vanilat, zaharul pudra, cele 3 galbenusuri si oul intreg si se framanta totul. Trebuie framantat destul de repede, astfel incat untul sa nu se topeasca.


Se aduna aluatul astfel obtinut si se pune in pelicula transparenta, bine sigilat, la frigider pentru minim o ora.


Dupa minim o ora la frigider se scoate aluatul si se imparte in doua. In cazul in care nu se coc ambele prajituri in acelasi moment, partea ramasa de aluat poate fi conservata pentru mult timp la congelator, cu conditia ca atunci cand va fi folosita sa fie scoasa afara cu 1-2 ore inainte.


Pe o foaie de copt se intinde coca cu o grosime de aprox 0,8-1cm, se decupeaza dupa forma dorita, se aseaza in forma de copt si se inteapa din loc in loc cu o scobitoare pentru a nu se umfla in cuptor.


Se aseaza un strat de gem peste si cu restul de coca se face gratarul, intinzand o foaie de minim 1 cm si taiand-o cu cutitul sau cu o rotita zimtata in fasii ce se aseaza in directii perpendiculare sau usor oblice peste gemul din forma.


Se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 35 de minute. Deasupra trebuie sa fie rumenita.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu