VIZITATORI ONLINE

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Orez cu ciuperci (Risotto ai funghi)


In meniul de azi avem un orez cu ciuperci.
Ingrediente pentru 2 persoane: 3 linguri ulei de masline, o jumatate de ceapa, aprox. 250 grame ciuperci (eu am avut congelate, dar se pot folosi si din conserva sau mai bine proaspete), un pahar de vin alb, 2 cescute (de cafea) de orez, 1 l supa vegetala, branza pentru ras deasupra (daca va place), sare, piper si de ce nu patrunjel.


 Se toaca ceapa marunt si se pune in uleiul incalzit, mestecand din cand in cand pana capata o culoare aurie. Apoi se adauga ciupercile. Daca aveti ciuperci proaspete sau congelate adaugati si un strop din supa vegetala pe care o aveti langa orez, la foc minim. Atenti nu multa supa pentru ca ciupercile contin apa.


 Cand ciupercile incep sa se inmoaie, deci sunt pe jumatate fierte si apa s-a evaporat adaugati orezul si lasati-l un minut sa se prajeasca impreuna cu ceapa si ciupercile amestecand usor. Puneti apoi vinul peste orez si dati focul mare pentru a favoriza evaporarea sa rapida. Vinul o sa dea savoare orezului, luand si din greutatea pe care unii dintre noi o simtim de la ceapa.


 Adaugati apoi treptat din supa vegetala, mestecand, dar nu mereu: risotto nu se amesteca foarte des! Potriviti de sare si piper si gustati pentru a vedea gradul de fierbere al orezului. Noua de exemplu ne place orezul mai tare si nu-l las sa fiarba foarte mult. In momentul in care va place, lasati sa se evapore la foc mare aproape tot lichidul care eventual a mai ramas si apoi opriti focul, lasand aproximativ o lingura de lichid, orezul absorbindu-l tot ulterior. Puteti sa amestecati branza rasa in acest moment cu orezul (va deveni mai cremos) sau apoi sa radeti in farfurie.


Puneti in farfurie si puteti presara patrunjel proaspat (eu nu am avut) si rade branza.


Pofta buna!

Un comentariu:

  1. Orezul cu ciuperci facut de tine mereu ieste bun, de data asta fost cel mai bun! Nic la restaurante nu ieste asa de bun. Multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere